Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Παρ 23 Φεβρουαρίου 2018 12:37
 

Agrotica: Ανησυχία για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. από το 2020

print
email
Agrotica: Ανησυχία για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. από το 2020

Τη θέση του ότι η επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική επιδιώκεται από την ΕΕ να είναι "ευφυέστερη και πιο δίκαιη", καθώς σήμερα το 20% των αγροτών λαμβάνει περίπου το 80% των ενισχύσεων, αλλά και ότι η νέα ΚΑΠ θα έχει μία "πράσινη αρχιτεκτονική", για μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού "βάρους", διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της 27ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασίμης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την "αρχή της επικουρικότητας μεταξύ των κρατών - μελών, που εισάγεται, γιατί μπορεί να καταλήξει σε πολύπλοκες διαδικασίες και αύξηση της γραφειοκρατίας", ενώ εξέφρασε την απορία του για το "πως θα λειτουργήσουν οι άμεσες ενισχύσεις όταν διασυνδεθούν με τις επιδόσεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι άμεσες ενισχύσεις είναι το πρώτο δίχτυ ασφαλείας για το αγροτικό εισόδημα».

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξει η αναλογία των διατιθέμενων πόρων, μεταξύ του πρώτου και δεύτερου Πυλώνα (ο πρώτος αφορά τις άμεσες ενισχύσεις λαμβάνει το 75% των πόρων και ο δεύτερος που αφορά αναπτυξιακά προγράμματα, μόλις το 25%).

Στην εκδήλωση επισημάνθηκε ότι από πολλές χώρες έχει εκφραστεί ο προβληματισμός ότι η επόμενη ΚΑΠ θα επανεθνικοποιηθεί, κάτι που απέκλεισε ο αρμόδιος Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, ο οποίος μάλιστα πρότεινε την αύξηση της συνεισφοράς των κρατών - μελών στον Κοινοτικό προϋπολογισμό, που σήμερα είναι στο 1% του ΑΕΠ κάθε κράτους, έτσι ώστε να μην μειωθούν οι δαπάνες για τον αγροτικό τομέα.

Πάντως, ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών το ΥΠΑΑΤ, έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής και πρότασης της Ελλάδας, όπως και τις διαβουλεύσεις με εκπροσώπους φορέων των αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν συγκροτηθεί δύο επιστημονικές ομάδες και μία υπηρεσιακή, του υπουργείου, για τη σταδιακή προετοιμασία της ελληνικής πρότασης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, επισημάνθηκε ότι το Brexit και οι αυξημένες ανάγκες της ΕΕ στους τομείς 'Αμυνας, Ασφάλειας και του Μεταναστευτικού, θα επηρεάσουν σημαντικά τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο από το 2020 και μετά, με περικοπή πόρων που θα φτάσει και ίσως υπερβεί το 10%. Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη στη μείωση των πόρων για τον αγροτικό τομέα (σ.σ. τώρα στο 38% του προϋπολογισμού της ΕΕ).

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος Α 0-1 μποφόρ

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 6 ως 9 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 ως 8 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com