Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Δευ 22 Οκτωβρίου 2018 08:36
 

Ιδιαίτερα πετυχημένη η εκδήλωση της Π.Ε Ημαθίας για το «Κομφούζιο», την βιολογική δράση ενάντια σε επιβλαβή έντομα στις δενδροκαλλιέργειες

print
email
Ιδιαίτερα πετυχημένη η εκδήλωση της Π.Ε Ημαθίας για το «Κομφούζιο», την βιολογική δράση ενάντια σε επιβλαβή έντομα στις δενδροκαλλιέργειες

Ιδιαίτερα πετυχημένη υπήρξε η εκδήλωση της Π.Ε Ημαθίας για το «Κομφούζιο», την βιολογική παγίδευση επικίνδυνων εντόμων για τις δενδροκαλλιέργειες, με επίκεντρο την ροδακινοπαραγωγή, η οποία έγινε, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, το βράδυ της Πέμπτης 10ης Μαΐου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Στην ομιλία του ο κ. Καλαϊτζίδης, αφού ευχαρίστησε, δια του Στέφανου Αποστολίδη, το Επιμελητήριο για την άψογη συνεργασία, με γνώμονα το καλό της Ημαθίας, έκανε μια σύντομη αναφορά στην δράση  10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του ΠΑΑ 2014-2020, η οποία καταπολεμά, αποπροσανατολίζοντας, μέσω της αναπαραγωγικής σύγχυσης, τα επιβλαβή έντομα των δενδροκαλλιεργειών, περιορίζοντας τις γενιές τους, με αποτέλεσμα την λιγότερη χρήση φυτοφαρμάκων, με ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος, αλλά και στην βιολογική καλλιέργεια του ροδάκινου και  φρούτων, όπως το βερίκοκο, το μήλο, το δαμάσκηνο κ.α.

Ο κ. αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η ΠΚΜ βρίσκεται στην κορυφή της απορροφητικότητας ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην χώρα μας, αλλά και κατέχει την τρίτη θέση στις περιφέρειες της Ευρώπης, με την καθοριστική συμβολή του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ακολούθησε η παράθεση εκ μέρους του μιας σειράς στοιχείων για το πρόγραμμα, τα οποία καταδεικνύουν ότι η Π.Ε Ημαθίας πρωτοπορεί σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέας παραγωγής, παρά την σημαντική έλλειψη προσωπικού και γεωπόνων στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, η οποία αγγίζει το 80% του οργανογράμματος της!

«Η 1η πρόσκληση του προγράμματος για το 2017, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 9.500.000  ευρώ για την πενταετία, είχε πανελλαδικά 1.876 αιτήσεις, από τις οποίες οι 1.220 ήταν από την Περιφερειακή μας Ενότητα. Από το ποσό του 1.130.000 ευρώ περίπου της περασμένης χρονιάς , το 70% των παραγωγών έχει ήδη εκκαθαριστεί και πληρωθεί από τον περασμένο Δεκέμβρη και το υπόλοιπο 30% βρίσκεται στην τελική φάση της εκκαθάρισης αυτές τις μέρες. Όλα τα παραπάνω, τη στιγμή που οι υπηρεσίες μας πάσχουν από σοβαρή έλλειψη προσωπικού και κλήθηκαν τελευταία στιγμή να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο, φέρνοντάς το εις πέρας με τεράστια επιτυχία. Από τις  8 Μαρτίου , έχει  δημοσιευτεί η 2η πρόσκληση του προγράμματος, που αναμένεται σύμφωνα με το υπουργείο να ανοίξει εντός του Μαΐου, με εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό περίπου 20.000.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη δράση, συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς μειώνεται η χρήση φυτοφαρμάκων,   ο αγρότης μειώνει το κόστος παραγωγής του και προστίθεται ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα στα αγροτικά μας προϊόντα, αναδεικνύοντας την ποιότητά τους. Το έχει πολλές φορές, ο πρωτογενής μας τομέας και η μεταποίηση του, είναι το μοναδικό παραγωγικό κλαδί του δένδρου της ελληνικής οικονομίας. Η προσπάθεια μας για λιγότερα φάρμακα και καλύτερα, πιστοποιημένα, αγροτικά προϊόντα, θα συνεχιστεί. Προς όφελος των παραγωγών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές στην Ημαθία» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

Ακολούθησε ενημέρωση των παρευρισκομένων στην εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Θανάσης Σιδηρόπουλος, από την γεωπόνο της ΔΑΟΚ της Π.Ε Ημαθίας, Καλλιόπη Παπαοικονόμου και τον γεωπόνο- σύμβουλο ανάπτυξης συστημάτων ποιότητας, Δημήτρη Βακάμη, καθώς και διάλογος για την δράση, η οποία μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη στους παραγωγούς μας, αφού επιδοτείται στην εφαρμογή της κατά 85%, ενώ στην ολοκληρωμένη της διαχείριση, με την ένταξη 85.000 στρεμμάτων στην Ημαθία, θα μειώσει αρχικά και στο τέλος θα εκμηδενίσει την χρήση εντομοκτόνων, με ότι αυτό συνεπάγεται, στο κόστος παραγωγής, αλλά και την δυνατότητα διάθεσης της σε ευρωπαϊκές χώρες, που αυστηροποιούν τους κανόνες για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 15 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com