Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Δευ 20 Νοεμβρίου 2017 13:56

"Η γνώμη είναι πάντα γνώμη"

print
email
"Η γνώμη είναι πάντα γνώμη"

Του Χαράλαμπου Καπουρτίδη

Βλέπουμε πολλές φορές στην καθημερινή μας ζωή, πως ο κάθε ένας που έχει μια γνώμη θέλει να την επιβάλει  στους άλλους ως το σωστό είτε από όφελος προσωπικό, γιατί έτσι τον  βολεύει,  είτε (ως ο ειδικός) από υπερβολική δόση αυτοπεποίθησης.

Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η γνώμη του καθενός είναι μια προσωπική άποψη – σκέψη για ένα θέμα και η οποία πρέπει να λέγεται και να ακούγεται από τους άλλους, αλλά μέχρις εκεί. Το ορθόν  βεβαίως είναι να λες την άποψή σου, όπως και όλοι οι άλλοι και μετά από συζήτηση - ανταλλαγή επιχειρημάτων, να βγαίνει ως αποτέλεσμα η σωστότερη. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχει καλοπροαίρετη διάθεση χωρίς εγωισμούς και προσωπικό συμφέρον.

Είναι απαραίτητο να αφήνουμε πάντα περιθώρια ως προς τις άλλες απόψεις να είναι σωστές, όσο και αν είμαστε σίγουροι για την ορθότητα της δικής μας. Δεν είναι δυνατόν ευρισκόμενοι πολλοί άνθρωποι σ’ ένα χώρο να ισχυρίζονται όλοι, ο καθένας χωριστά, ότι η δική τους γνώμη –άποψη είναι η σωστή, προφασιζόμενοι την εμπειρία τους, τις σπουδές τους κλπ. Άλλωστε πολλές φορές έτυχε να ακούσουμε φιλοσοφημένες και προχωρημένες απόψεις από, κατά τα άλλα, αγράμματους συμπολίτες μας.

Η ταπεινότητα, η υπομονή, η εγκράτεια, η ανιδιοτέλεια, η εργατικότητα, η εντιμότητα, η σωφροσύνη, το δίκαιον, η αγωνιστικότητα και η ανεκτικότητα προς τις άλλες απόψεις πρέπει να είναι τα συστατικά που οφείλουμε να έχουμε όλοι στον εγκέφαλό μας και στο λόγο μας, ώστε να μπορούμε να συνυπάρχουμε και να μεγαλουργούμε.
Είναι ανάγκη να τονίσω ότι τα προαναφερόμενα καλά στοιχεία, δηλαδή οι ανθρώπινες ηθικές αξίες, υπάρχουν σε πολύ λίγους ανθρώπους από αρχαιοτάτων χρόνων και δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την άσχημη αυτή εξέλιξη στον πλανήτη μας με συνεχείς πολέμους, γενοκτονίες, πείνα, δυστυχίες, ξεριζωμούς,  πολύ ατομικό συμφέρον, φανατισμό, επιθετικότητα και μίσος.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρχουν όλο και περισσότεροι καλοπροαίρετοι άνθρωποι ώστε οι κοινωνίες να είναι καλύτερες, πιο ανθρώπινες και με άριστες συνθήκες διαβίωσης. Και είναι δική μας υποχρέωση και ευθύνη να μεταλαμπαδεύουμε αυτές τις αρχές και στις νεότερες γενιές  μέσα από την οικογένειά μας, τα σχολεία, τους συλλόγους (αθλητικούς, πολιτιστικούς) κ.λ.π.
Καλώ λοιπόν όλους, βάζοντας μέσα και τον εαυτό μου φυσικά, να κάνουμε την προσπάθεια αυτή με όσο κόπο χρειάζεται από τον καθένα μας, ώστε τα παιδιά μας να γίνουν καλύτερα από εμάς και να μπορέσουν  και αυτά με τη σειρά τους να ανεβάσουν το επίπεδο της ζωής τους, αλλά και των επόμενων γενεών. Άλλωστε είναι υποχρέωση της κάθε γενιάς να αφήνει κάτι καλύτερο από αυτό που βρήκε, στην επόμενη.
Κλείνοντας εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, τα παιδιά μας να έχουν καλή πορεία στην ζωή τους και να υπενθυμίσω ότι η πόρτα της μεγάλης οικογένειας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, όπου εκτός από την διατήρηση-μεταλαμπάδευση της παράδοσης και του πολιτισμού μας προσπαθούμε και για τα προαναφερόμενα, είναι πάντα ανοιχτή.
                                         

Με αγάπη και τιμή
Χαράλαμπος Καπουρτίδης
Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

                           

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΔΒΔ 6-7 μποφόρ

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 0 ως 10 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-7 μποφόρ

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 11 °C
Άνεμος ΝΔ 0-2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com