Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Πεμ 18 Ιανουαρίου 2018 00:14
 

"Το σημαντικότερο δίλημμα όλων"

print
email
"Το σημαντικότερο δίλημμα όλων"

Του Κων/νου Ηλιάδη

Με το προεκλογικό σκηνικό να φουντώνει, παρατηρούμε μια αντίστοιχη κοινωνική φούντωση που μάλλον οφείλεται περισσότερο στην πληθώρα των υποψηφίων παρά στην γενικότερη κοινωνική αντίδραση στην κρισιμότητα των εκλογών. Όσων αφορά τις Ευρωεκλογές γίνεται αντιληπτό ότι όλες οι πλευρές θέτουν στη διαδικασία χαρακτηριστικά Εθνικών εκλογών, κάτι που υποκριτικά προσπαθεί να αποφύγει η ΝΔ αλλά καθημερινά από την πλευρά της τοποθετεί στο επίκεντρο της συζήτησης ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλο μάλιστα "αντιπολιτευτικό" ζήλο. Έτσι λοιπόν, η κάθε πλευρά κάνει τα πάντα με στόχο όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά, πυροβολώντας ανελέητα κάθε πιθανό αντίπαλο και θέτοντας διλήμματα που μάλλον από τη μία είναι η ψήφος προς αυτά και από την άλλη η καταστροφή.

Από τα όσα διλήμματα έχουμε ακούσει θα ήθελα να σταθώ σε ένα που εκ πρώτης όψεως, μοιάζει έντιμο και ίσως πολύ σωστό για να είναι αληθινό. Προέρχεται από έναν ιστορικό χώρο με ιστορικές ευθύνες που σύμφωνα με το συγκεκριμένο δίλημμα θα αντιμετωπίσει επιτέλους και τις ευθύνες του απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως θα καταλάβατε αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ (πείτε το και ΕΛΙΑ μετά την συνεργασία με τον Λοβέρδο, που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, έγινε αρχηγός και τώρα συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ) το οποίο σύμφωνα με τον αρχηγό του, Βενιζέλο, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που σηματοδοτεί την έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού απέναντι του, τότε και αυτός ηθικά σκεπτόμενος θα αποσύρει το κόμμα από την κυβέρνηση ανεξαρτήτως συνεπειών που θα επακολουθήσουν. Αν πραγματικά το δίλημμα είναι πολιτικό και όχι προεκλογικό τότε μετά από χρόνια θα δούμε, από έναν χώρο που δεν μας έχει συνηθίσει, μια έντιμη κίνηση, σαν και αυτή που ΔΕΝ έκανε μετά τις εκλογές του 2012 όταν το μήνυμα που πήραν τότε με τα ποσοστά από το 44% να πέφτουν στο 12% ήταν και πάλι να βρίσκονται στην κυβέρνηση. Δεν ξέρω πόσο πιο ξεκάθαρο θα μπορούσε να το κάνει ο λαός, ότι αν κάτι δεν ήθελε από το ΠΑΣΟΚ, ήταν να συνεχίσει να κυβερνάει. Βλέποντας αυτά, και παρατηρώντας ότι δημοσκοπικά ο κόσμος φλέρταρε με την ιδέα να ρίξει το ΠΑΣΟΚ κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, μήπως και σταματήσουν να είναι κυβέρνηση, αντιλαμβάνονται την πολιτική βαρύτητα των Ευρωεκλογών και θέτουν το δίλημμα ότι η στήριξη ή μη του ΠΑΣΟΚ θα έχει την ανάλογη αντανάκλαση στην σταθερότητα της κυβέρνησης.

Βέβαια ο κόσμος δεν είναι χαζός και μπορεί να αντιληφθεί ότι πίσω από το δίλημμα δεν βρίσκεται η εντιμότητα και η πολιτική ηθική αλλά ένα ακόμα προεκλογικό κόλπο με στόχο μπροστά στην αβεβαιότητα της επόμενης μέρας, χωρίς να δοθεί ουδεμία βάση στην ουσιαστική ευρωπαικη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αυτό να στηριχθεί και να διατηρήσει κάποια αξιοπρεπή ποσοστά. Το ότι το δίλημμα είναι τέτοιο, γίνεται εύκολα αντιληπτό από το γεγονός ότι δεν δίνεται νωρίτερα όριο αυτού του ποσοστού που θα σηματοδοτήσει την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι τους, με αποτέλεσμα να μένει ανοιχτό σε κάθε πιθανή μετεκλογική ερμηνεία. Το ότι η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το δίλημμα είναι ψεύτικο μένει να αποδειχθεί στη πράξη, όταν το εκλογικό σώμα θα ζυγίσει και θα απαντήσει σε αυτό και αν το αποτέλεσμα είναι υπέρ της ΕΛΙΑΣ τότε θα μιλάμε για μια επιτυχημένη πολιτική κίνηση. Αν όμως το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε ο κ. Βενιζέλος θα έρθει και πάλι αντιμέτωπος με τα λεγόμενα του, με τον ίδιο του τον εαυτό και αν στην πολιτική όλα επιτρέπονται και όλα ξεχνιούνται, στην ηθική του κόσμου ακόμα και ασυνείδητα τα πάντα προσμετρούνται και παραμένουν. Συμπερασματικά πρέπει να αναγνωρισθεί ότι η ΕΛΙΑ έχει θέσει το πιο κρίσιμο δίλημμα ενόψει αυτής της μάχης, ένα δίλημμα στο οποίο επιβάλλεται να το επεξεργαστούμε και να είμαστε εκεί να απαντήσουμε ο καθένας με βάση την προσωπική του κρίση και να διαμορφωθούν οι εξελίξεις αναλόγως, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος Δ 3-4 μποφόρ

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 2 ως 13 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα με ελαφρά χιονόπτωση
Μερική λιακάδα με ελαφρά χιονόπτωση
Θερμοκρασία 1 ως 8 °C
Άνεμος ΒΔ 2-4 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com