Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Τρί 22 Ιανουαρίου 2019 06:45

Βουλή για τη Novartis: Αποχώρησε το ΚΚΕ

print
email
Βουλή για τη Novartis: Αποχώρησε το ΚΚΕ

Αποχώρησε από την Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για παρελκυστική τακτική.

Την ίδια ώρα ΝΔ και ΔΗΣΥ προϊδεάζουν για αποχώρησή τους μετά το ΚΚΕ, αναβάλλοντας ωστόσο τις αποφάσεις τους έως την επόμενη εβδομάδα εν αναμονή της οριστικής στάσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τον προγραμματισμό των εργασιών και την κλήτευση των μαρτύρων.

Η αποχώρηση του ΚΚΕ

«Το KKE από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι με τη στάση του δεν θα νομιμοποιούσε παιχνίδια για τη συγκρότηση και λειτουργία της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Η παρελκυστική τακτική, οι εκφυλιστικές διαδικασίες και λογικές δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για τη συμμετοχή του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη διαδικασία».

Για το ΚΚΕ η Προανακριτική Επιτροπή είναι πολιτικό όργανο με εισαγγελικές αρμοδιότητες, που μπορεί και πρέπει να εξετάσει όλες τις κατηγορίες, ακόμη και αυτές που μπορεί τυχόν να έχουν παραγραφεί, με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την υπόθεση, χωρίς εμπόδια και χωρίς καμία δικαιολογία.

«Δυστυχώς, η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συζητούν το ζήτημα της αρμοδιότητας ή μη της επιτροπής για τα συγκεκριμένα ζητήματα και σε αυτή την παρελκυστική προσπάθεια βρίσκουν δυστυχώς στήριξη και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν επαναφέρουν το ζήτημα περί ακυρότητας συγκρότησης της επιτροπής», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ αποχωρεί από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Θα παρακολουθούμε τη λειτουργία της επιτροπής. Εφόσον επανεξετάσει τη στάση της και μπει στην ουσία της υπόθεσης, που σημαίνει πλήρη εξέταση των στοιχείων, εξέταση όλων των μαρτύρων ακόμη και των προστατευόμενων με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμό τους, και μετά των φερόμενων ότι έχουν εμπλοκή στα συγκεκριμένα αδικήματα, μόνο σε αυτή την περίπτωση θα ξανασκεφτούμε, ενδεχομένως τη στάση μας», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στα πρόθυρα της αποχώρησης και η ΝΔ

Η ΝΔ βρέθηκε σήμερα ένα βήμα πριν την αποχώρηση με τον εισηγητή της Μάκη Βορίδη και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος να ζητούν ρητή δέσμευση του προεδρείου και της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την κλήτευση των 3 προστατευόμενων μαρτύρων που εμπλέκουν στην υπόθεση τα 10 πολιτικά πρόσωπα, φωτογραφίζοντας με αυτό τον τρόπο, την πρόθεση του κόμματος να αποχωρήσει σε διαφορετική περίπτωση από τη διαδικασία, τονίζοντας ότι η Επιτροπή δεν θα έχει κανένα νόημα και θα επιβεβαιωθεί η διάθεση συσκότισης.

Στάση αναμονής και από τη ΔΗΣΥ

Για αποχώρηση και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προϊδέασε και το Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σχολιάζοντας με νόημα ότι η στάση του κόμματος θα κριθεί από την απάντηση του προεδρείου και της πλειοψηφίας στις προτάσεις που θα υποβάλλει για τον προγραμματισμό των εργασιών της.

 

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους επέμεινε πως η διαλεύκανση της υπόθεσης θα γίνει με βάση όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει το Σύνταγμα.

«Διαλεύκανση της υπόθεσης, σημαίνει καταδίκη όσων είναι ένοχοι και απαλλαγή όσων είναι αθώοι. Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή ακολουθεί αυτό το δρόμο και μάλιστα με όλες τις νομικές, συνταγματικές προϋποθέσεις οι οποίες διασφαλίζουν ότι η κρίση της θα έχει ευστάθεια και παραγωγικότητα», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Συμπλήρωσε ωστόσο, πως «αυτό που ενδιαφέρει την Επιτροπή είναι να λάμψει το φως» και πως για να γίνει αυτό «προϋποτίθεται να ξεκαθαρίσει η αρμοδιότητα ώστε να δει η Επιτροπή αργότερα ποιο θα είναι το όργανο που θα εξετάσει αυτά», εννοώντας πως μπορεί να είναι είτε η Επιτροπή, είτε η Δικαιοσύνη.

Στην ερώτηση για το αν μετά την εξέταση των δέκα εγκαλούμενων πολιτικών, κληθούν κι άλλοι μάρτυρες, απάντησε επί λέξει, «σιγά- σιγά, θα βλέπουμε τι θα κάνουμε». Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος καλείται την Τρίτη και για να διατυπώσει τις ενστάσεις του περί ακυρότητας της διαδικασίας, αλλά κι ως ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 6 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 3 ως 8 °C
Άνεμος ΒΒΑ 0-1 μποφόρ

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 5 ως 8 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com