Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Παρ 23 Φεβρουαρίου 2018 11:59
 

Έλληνα Μεγαλογιατρό Με Πολιτική Ιδιότητα Ερευνά Το FBI

print
email
Έλληνα Μεγαλογιατρό Με Πολιτική Ιδιότητα Ερευνά Το FBI

Στην κορυφή της λίστας του FBI, με τα υπό έρευνα πρόσωπα για την υπόθεση της Novartis, βρίσκεται Έλληνας μεγαλογιατρός με πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα καθώς και διακριτό πολιτικό ρόλο τον οποίο πιθανόν θα αναβαθμίσει στο προσεχές μέλλον.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από τα πρώτα που καταγγέλθηκαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ, τον Αύγουστο του 2016, μαζί με άλλους γιατρούς και πολιτικούς, και συνεχίζει να τελεί υπό έρευνα καθώς η θέση του θεωρείται κομβική από πολλές απόψεις λόγω της ιατρικής αλλά και πολιτικής επιρροής του. Η τελευταία (δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής) εδράζεται και στη σχέση που φέρεται να έχει με έναν από τους πρώην υπουργούς που καταγγέλλονται.

Απροστάτευτοι μάρτυρες; 

Πάντως την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία και πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι εξαιτίας της πλήρους διαρροής της δικογραφίας, πιθανότατα, αποκαλύφθηκε το όνομα της προστατευόμενης μάρτυρος, η οποία είδε το όνομά της να κυκλοφορεί φόρα – παρτίδα σε μερικά ΜΜΕ.  Το γεγονός ότι – εκ του νομού- υπάρχει η υποχρέωση να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή εφόσον αφορά καταγγελίες σε βάρος πολιτικών προσώπων, προφανώς δεν συνιστά δικαιολογία για την αποκάλυψη της ταυτότητάς της μέσα από επισημάνσεις ενημερωτικών εκθέσεων του FBI, τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα όπως και όλα τα άλλα έγγραφα της δικογραφίας. Αυτή άλλωστε είναι η τρίτη έρευνα που δημοσιοποιούνται ονόματα προστατευομένων μαρτύρων, μετά την υπόθεση 17Ν και το φάκελο Χρυσή Αυγή.

Το γεγονός της διαρροής αλλά και η δημοσιοποίηση του φακέλου έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ καθώς εκεί τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Το FBI έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα στην έρευνα η οποία ατύπως ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και επισήμως τον Αύγουστο του 2016. Για αυτό και αναχώρησε για τις ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, το δικηγορικό γραφείο του οποίου εκπροσωπεί νομικά τους 3 προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ (καμία σχέση με αυτούς στην Ελλάδα). Οι μάρτυρες αυτοί, πρώην ανώτερα στελέχη της εταιρίας έχουν μηνύσει την Novartis για παράνομες πληρωμές και πρακτικές με γιατρούς, αξιωματούχους της διοίκησης και πολιτικά πρόσωπα.

Πώς ξεκίνησε 

Η έρευνα των Αμερικάνων έχει στόχευση την απόδειξη των παράνομων πρακτικών της εταιρίας στην αγορά φαρμάκου, προκειμένου να δομήσει μια εξαιρετικά υψηλή αποζημίωση. Οι ΗΠΑ έχουν αρμοδιότητα να ερευνούν το θέμα γιατί η εταιρία είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ είναι προφανές πως ενδιαφέρονται και για τον ανταγωνισμό σε σχέση με τις αμερικάνικες εταιρίες φαρμάκων. Οι τρεις κατάθεσαν υλικό βίντεο (και ήχου) το οποίο είχε καταγραφεί δύο χρόνια (πριν από το 2014), και από αυτό προκύπτει ένα μπαράζ δωροδοκιών και παράνομων πρακτικών της εταιρίας. Το υλικό αυτό (προφανώς αποτελεί καταγραφή από κινητά τηλέφωνα) αγγίζει τις έξι ώρες. Επίσης κατά πάγια πρακτική των Αμερικανών οι καταθέσεις των τριών (οι δυο πρώτοι εμφανίστηκαν επισήμως τον Αύγουστο του 2016 και έχουν καταθέσει δυο φορές,  ενώ ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2017 και έχει καταθέσει μία φορά) μαγνητοσκοπούνται με κάμερες.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, εφόσον αποδείξουν όσα λένε και καταγγέλλουν, απολαμβάνουν ασυλία. Αν επιδικαστεί πρόστιμο στην εταιρία τότε εισπράττουν υψηλά «μπόνους» τα οποία, κατά την ίδια πηγή, μπορούν να φτάσουν και το 15% του προστίμου.

πηγή: capital.gr

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος Α 0-1 μποφόρ

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 6 ως 9 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 ως 8 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com