Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Τρί 17 Σεπτεμβρίου 2019 17:21

Ποιοι είναι οι τρεις νομοί της χώρας που επί 45 χρόνια ψηφίζουν πάντα τον νικητή των εκλογών

print
email
Ποιοι είναι οι τρεις νομοί της χώρας που επί 45 χρόνια ψηφίζουν πάντα τον νικητή των εκλογών

Μόνο τρεις. Τρεις είναι, όλοι κι όλοι, οι νομοί της χώρας που χαρακτηρίζονται για την απόλυτη… ευστοχία τους στις κάλπες. Διότι εδώ και 45 χρόνια, ψηφίζουν πάντα ως πρώτο κόμμα εκείνο που εν συνεχεία κατακτά την πρώτη θέση και στην ελληνική επικράτεια.

Γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαδοχικές εναλλαγές των κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία δεν προβλέφθηκαν σωστά από τις υπόλοιπες 53 εκλογικές περιφέρειες. Ο αριθμός των οποίων έχει ανέβη τώρα στις 59, μετά από το «σπάσιμο» της παλιάς Β’ Αθηνών σε τρεις τομείς και το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο «κομμάτια».

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης έχουν γίνει 17 φορές εθνικές εκλογές. Εξ αυτών η Νέα Δημοκρατία έχει αναδειχθεί νικήτρια από τις κάλπες 9 φορές (1974, 1977, Ιούνιο και Νοέμβριο του 1989, 1990, 2004, 2007, Μάιο και Ιούνιο του 2012). Έξι φορές έχει υπερισχύσει το ΠΑΣΟΚ (1981, 1985, 1993, 1996, 2000, 2009) και δύο έχει νικήσει ο Σύριζα (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2015).

Οι νομοί Ημαθίας, Κορινθίας και Ιωαννίνων έχουν ψηφίσει και στις 17 εθνικές εκλογές τον νικητή,αναδεικνυόμενοι ως τα πλέον αξιόπιστα «βαρόμετρα» της κάλπης. Μάλιστα και στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, έβγαλαν επίσης τα σωστά αποτελέσματα, ψηφίζοντας ως πρώτη τη Νέα Δημοκρατία.

Αναμφίβολα, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι εκείνο της διαχρονικής ευθυκρισίας των ψηφοφόρων των συγκεκριμένων νομών, παρά το ότι μέσα σε διάστημα 4,5 δεκαετιών έχουν επέλθει αναπόφευκτα σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σώμα, ακόμη και με καθαρά… βιολογικό υπόβαθρο.

Μέχρι και τις εκλογές του 2007, είχαν απομείνει οκτώ περιφέρειες-πυξίδες που έδειχναν τον νικητή της κάλπης. Στη συνέχεια όμως έχασαν τον… προσανατολισμό τους και λάθεψαν η Β’ Αθηνών, η Α’ Θεσσαλονίκης, η Βοιωτία, η Θεσπρωτία και τα Γρεβενά.

Στην αντίπερα όχθη και σε ότι αφορά τους τρεις νομούς που διατηρούν αναλλοίωτο το πολιτικό τους αισθητήριο, η Ημαθία έχει ακόμη μια ξεχωριστή επίδοση. Η συγκεκριμένη περιφέρεια με πρωτεύουσα τη Βέροια, εκτός του ότι ψηφίζει πάντα το πρώτο κόμμα, του δίνει και ποσοστό που πλησιάζει στην πανελλαδική του εκλογικά δύναμη. Λαμβάνοντας υπόψη και τις 17 εθνικές εκλογές της μεταπολίτευσης, η Ημαθία δίνει ποσοστό στο πρώτο κόμμα, με απόκλιση +/- 1,398 μονάδων κατά μέσο όρο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα που επικρατεί πανελλαδικά στα 45 τελευταία χρόνια, παίρνει 41,65% τότε η απόκλιση της Ημαθίας αντιστοιχεί μόλις στο 3,3%…

Στις 8 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει από το 2000 και μετά, η Ημαθία πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο πανελλαδικό ποσοστό του πρώτου κόμματος, καθώς οι αποκλίσεις είναι της τάξεως των +/- 1,178 μονάδων… Κόρινθος και Ιωάννινα έχουν μεγαλύτερες αποκλίσεις.

Πηγή: mononews.gr

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 31 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 33 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 32 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com