Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Σαβ 20 Οκτωβρίου 2018 07:20
 

Η τελευταία επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα πριν από 65 χρόνια – Τι είπε με τον βασιλιά Παύλο

print
email
Η τελευταία επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα πριν από 65 χρόνια – Τι είπε με τον βασιλιά Παύλο

Ο Τζελάλ Μπαγιάρ, ήταν ο τελευταίος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέφτηκε τη χώρα μας, το 1952. Η επίσκεψη έγινε στις 25 Νοεμβρίου. Είχε προηγηθεί, στις 7 Ιουνίου του ίδιου έτους, επίσκεψη του Παύλου και της Φρειδερίκης στην Κωνσταντινούπολη, ως προσκεκλημένοι του τότε Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το αντιτορπιλικό "ΕΛΛΗ", που μετέφερε το βασιλικό ζεύγος από την Αθήνα στη Κωνσταντινούπολη, συνοδευόταν κι από ένα άλλο πολεμικό πλοίο και όταν έφθασαν στα χωρικά ύδατα της γειτονικής χώρας τούς υποδέχθηκαν τουρκικά πολεμικά πλοία.

Τότε φυσικά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, την ασκούσε με ερασιτεχνισμό η Φρειδερίκη, η οποία μάλιστα στη δεξίωση που δόθηκε στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ, είχε πει στον Μπαγιάρ: «Εξοχότατε, ξεκίνησα να πραγματοποιήσω ένα σπουδαίο έργο, θα ιδρύσω ένα γυμνάσιο για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Φυσικά όταν κάποιος άσχετος από διπλωματία, έχει στα χέρια του τις τύχες μιας χώρας, τα δεινά δεν αργούν να συμβούν και τρία χρόνια αργότερα ο Ελληνισμός της Πόλης, οι Ρωμιοί, έζησαν τη φρίκη των «Σεπτεμβριανών» που ξεκλήρισαν την Ελληνική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη. Οι εδώ άρχοντες και οι μυστικές υπηρεσίες τους, κυνηγούσαν φαντάσματα «κομμουνιστοσυμμοριτών», και οι Τούρκοι πράκτορες αλώνιζαν στη χώρα και τοποθετούσαν τη βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη για να έχουν πρόσχημα να ξεκινήσουν τους διωγμούς…

Ο Μπαγιάρ πήγε στην αρχαία Κόρινθο, όπου η Φρειδερίκη, ο γιος της Κωνσταντίνος και ο Παύλος τον… ξενάγησαν στον αρχαιολογικό χώρο.

Αμέσως μετά πήγαν στον Ισθμό, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος επιθεώρησε μοίρα του Ελληνικού στόλου.

Ο Μπαγιάρ αναχώρησε την επόμενη μέρα. Στο λιμάνι τον ξεπροβοδίζει εκτός από τη Φρειδερίκη και τον Παύλο, και ο Αλέξανδρος Παπάγος.

Η εκτέλεση που δεν έγινε

Ο Μπαγιάρ γεννήθηκε το 1884 και ήταν γιος μεταναστών από τη Βουλγαρία. Αρχικά έκανε καριέρα ως τραπεζικός και δούλεψε στην Deutsche Orientbank στην Προύσα. Ασχολήθηκε με την πολιτική και εισχώρησε στο κίνημα «Ένωση και Πρόοδος» το 1907. Από το 1908 ως το 1918 διετέλεσε γραμματέας και επικεφαλής του παραρτήματος της Επιτροπής "Ένωσης και Προόδου" στην Σμύρνη. Αργότερα (1920) εξελέγη βουλευτής του Βιλαετίου Σαρουχάν (σημερινή νομαρχία Μαγνησίας) και στη συνέχεια της Σμύρνης. Από τότε αντιπροσώπευε χωρίς διακοπή στη τουρκική εθνοσυνέλευση (Βουλή) την εκλογική του περιφέρεια Σμύρνης εκτός μικρής περιόδου όπου εκλέχθηκε βουλευτής Κωνσταντινούπολης. Πολέμησε κατά των Ελλήνων, εντασσόμενος στα ανταρτικά σώματα της Σμύρνης. Το 1921 ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και το 1923 Υπουργός Ανασυγκρότησης και ανταλλαγής πληθυσμών σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης επί Κυβερνήσεως Ισμέτ Ινονού.

Το 1950 το Δημοκρατικό Κόμμα υπερίσχυσε με συντριπτική πλειοψηφία και ο Τζελάλ Μπαγιάρ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας αναθέτοντας την Πρωθυπουργία στον Αντνάν Μεντερές. Την θέση του Προέδρου Δημοκρατίας διατήρησε μέχρι το 1960. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 1961, αλλά η ποινή του μετατράπηκε εξαιτίας της ηλικίας του. Αφέθηκε ελεύθερος με τη γενική αμνηστία του 1966. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 103 ετών, το 1986.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος Δ 2 μποφόρ

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 22 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 11 ως 19 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com