Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Τρί 02 Ιουνίου 2020 01:23

ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΟΒΡΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

print
email
ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΟΒΡΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκε, με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, το έργο της έκθεσης κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά, στην Ημαθία.

Το έργο αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές ιστορικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις, καθώς πέρα από την έκθεση θα εγκατασταθεί νέα υποδομή, θα γίνουν συντηρήσεις και θα δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος χώρος εξαιρετικά σημαντικός για την Ορθοδοξία, αφού εκεί θα εκτίθενται τα κειμήλια της μονής.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας χρηματοδοτούμε την κατασκευή ενός χώρου για την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμικού και θρησκευτικού πλούτου της Μονής Παναγίας Δοβρά, ένα ‘κόσμημα’ για την περιοχή, όπου θα εκτίθενται με ασφάλεια τα σπουδαία κειμήλια της μονής. Σε συνδυασμό με το Μουσείο της Βεργίνας και την προετοιμασία μας για την ανάδειξη του Βήματος του Αποστόλου Παύλου, καθιστούμε την Ημαθία σε βασικό πυλώνα για την ανάδειξη του πολιτισμικού και θρησκευτικού τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Η Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά έξω από τη Βέροια είναι από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, λειτούργησε ως το 1822, καταστράφηκε από τους Τούρκους και επανιδρύθηκε το 1995. Στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα εθνικά και θρησκευτικά κέντρα, ενώ σήμερα λειτουργεί εντός της μονής το εκπαιδευτικό Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών, αλλά και οι κατασκηνώσεις της τοπικής Μητρόπολης. Ανάμεσα στα σημαντικότατα κειμήλια της μονής περιλαμβάνεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Δοβρά.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 550.000 ευρώ και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν περιλαμβάνουν τελική διαμόρφωση των επιφανειών του χώρου έκθεσης (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές), εγκατάσταση απαραίτητων μηχανολογικών υποδομών, φωτισμό, συντήρηση αντικειμένων, προθήκες, συστήματα έκθεσης και το στήσιμο της έκθεσης.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, «ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύει στην ανάδειξη των αρχαιολογικών και των θρησκευτικών μνημείων της Ημαθίας. Η χρηματοδότηση με το ποσό των 550.000 ευρώ για την ανάπλαση, εξοπλισμό και ανάδειξη του κειμηλιαρχείου της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά, από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση της Νάουσας το 1822, δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες της Ημαθίας να βιώσουν από κοντά τον σημαντικό θησαυρό που διαθέτει η Μητρόπολη μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα για το άοκνο ενδιαφέρον του, στην ανάδειξη των θρησκευτικών προορισμών της περιοχής μας».

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά  με δυνατές βροχές
Κυρίως συννεφιά με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 02 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 03 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 22 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com