Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Τρί 18 Φεβρουαρίου 2020 15:53

Προάγγελος ραγδαίων εξελίξεων – Σοκ από Politico: Μη φοβάστε την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

print
email
Προάγγελος ραγδαίων εξελίξεων – Σοκ από Politico: Μη φοβάστε την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

Θέση υπέρ της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, με την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, παίρνει σε άρθρο του ο ιστότοπος Politico, απηχώντας και τις απόψεις πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων.

Με εύγλωττο τίτλο «Μια αλλαγή συνόρων που η Δύση θα πρέπει να καλοσωρίσει», στο άρθρο αναγνωρίζεται ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη (βλέπε Ισπανία) ωστόσο προκρίνεται ότι σε τυχόν ανταλλαγή συνόρων μεταξύ και Σερβίας και Κοσόβουτα θετικά υπερτερούν των αρνητικών. Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, έθεσε ευθέως αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης, οπότε η αλλαγή συνόρων στο Βορρά επηρεάζει και τη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «παρά τους κινδύνους, μια ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τις συγκεκριμένες χώρες όσο και την ΕΕ».

«Η Ευρώπη έχει έντονο και κατανοητό φόβο για την αλλαγή των εθνικών συνόρων. Ωστόσο, οι συζητήσεις για μια ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση για δύο δεκαετίες, αξίζουν ‘’προσεκτικής υποστήριξης’’».

Στο κείμενο ο αρθρογράφος αποκαλεί τους φόβους για την επαναχάραξη των εθνικών συνόρων ως «συμβατική σκέψη», σημειώνοντας ότι η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου είναι ένας «σημαντικός πονοκέφαλος» για την ήπειρο που πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Τροφοδοτεί την αστάθεια στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο μπλοκ» σημειώνει.

«Ενώ το αδιέξοδο συνεχίζεται, καμία χώρα δεν έχει ρεαλιστική ελπίδα να ενταχθεί στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές στο Βελιγράδι ότι πρέπει να διευθετήσει τη διαφωνία του με το Κοσσυφοπέδιο προτού μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ» αναφέρει το Politico.

O αρθρογράφος αναγνωρίζει ότι η κύρια αντίρρηση είναι ότι η αλλαγή συνόρων οπουδήποτε απειλεί τα σύνορα παντού στην περιοχή. «Η ‘’Μακεδονία’’ έχει μια μεγάλη εθνοτική αλβανική μειονότητα που κυριαρχεί σε μια περιοχή που εκτείνεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, τα Σκόπια. Μια απόσχιση θα σήμαινε έναν τρομερό πόλεμο. Η περιοχή που κυριαρχείται από Σέρβους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης απειλεί να αποσχιστεί σε σταθερή βάση. Σίγουρα μια ανταλλαγή εδαφών θα τους ενθάρρυνε;»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλά παλιά βαλκανικά κράτη αποφεύγουν ενστικτωδώς τις αλλαγές των συνόρων, υποστηρίζοντας ότι αντικατοπτρίζουν τη λογική της τρομακτικής εθνοκάθαρσης της δεκαετίας του 1990. «Ωστόσο, αυτές ήταν επιθετικές πράξεις, και αυτή (η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου) θα ήταν το αντίθετο. Το Κόσοβο και η Σερβία μιλούν για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, με σημαντική υποστήριξη μεταξύ των ανθρώπων που θα επηρεαστούν άμεσα. (Η ανταλλαγή εδαφών) υπόσχεται να προσφέρει πραγματική καλή θέληση, μια ‘’ποιότητα’’ που λείπει πολύ στην περιοχή» συμπεραίνει ο αρθρογράφος.

Πηγή: skai.gr

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος Α 0-1 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com