Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Παρ 18 Ιανουαρίου 2019 08:27
 

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα, ποιοι λιγότερα και ποιοι τα ίδια με πέρυσι

print
email
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα, ποιοι λιγότερα και ποιοι τα ίδια με πέρυσι

Μεγάλους χαμένους και απογοητευμένους θα έχει ο νέος ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει λόγω αναμενόμενης μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα απογοητευθούν καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος για την ακίνητη περιουσία τους θα παραμείνει στο ύψος του μαζί με άλλους διότι οι αλλαγές στις τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν το εκκαθαριστικό του φόρου.

Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ.

Πάντως με δεδομένο πως ο φόρος στα ακίνητα πρέπει να φέρνει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δις. ευρώ τα διάφορα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θέλουν τον ΕΝΦΙΑ:

Να «φουσκώνει» κατά 3,5% έως και 33% για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει λόγο αλλαγής του κλιμακίου για τον υπολογισμό του φόρου.

Να παραμείνει στα ίδια επίπεδα για μια μεγάλη μάζα ιδιοκτητών ακινήτων.
 

 

Τα κλιμάκια

Το τρικ για να μην υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στν ΕΝΦΙΑ και να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις. ευρώ είναι οι «χειρουργικές» αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Με τον τρόπο αυτό πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.

Η τύχη πάντως του ΕΝΦΙΑ θα κριθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο μετά το μπλόκο που έβαλαν οι δανειστές.
 

Παραδείγματα υπολογισμού ΕΝΦΙΑ

Διαμέρισμα δευτέρου ορόφου 80 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη με δύο προσόψεις και έτος κατασκευής το 1998. Η τιμή ζώνης ανέρχεται σήμερα στα 700 ευρώ το τ.μ. και ΕΝΦΙΑ 253,84 ευρώ. Αν η αντικειμενική αξία αυξηθεί στα 900 ευρώ το τ.μ. τότε ο ΕΝΦΙΑ θα ανέλθει σε 262,91 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,6%.

Διαμέρισμα του πρώτου ορόφου 100 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο με μια πρόσοψη και έτος κατασκευής το 1995. Η τιμή ζώνης σήμερα ανέρχεται σε 1.600 ευρώ το τ.μ. και ο ΕΝΦΙΑ σε 477,23 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης αυξηθεί στα 2.040 ευρώ το τ.μ. τότε ο ΕΝΦΙΑ θα ανέλθει σε 636,30 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 33,3%.

Σε διαμέρισμα 120 τ.μ. στην Κηφισιά με δύο προσόψεις και έτος κατασκευής το 1995 με τιμή ζώνης 3.800 ευρώ το τ.μ. ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 1.233,15 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης μειωθεί στα 3.600 ευρώ το τ.μ. τότε ο φόρος ακινήτων παραμένει αμετάβλητος στα 1.233,15 ευρώ καθώς δεν αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του φόρου.

 

Πηγή Πληροφοριών: Τα Νέα

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία -2 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 2 ως 9 °C
Άνεμος ΝΔ 0-2 μποφόρ

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 3 ως 9 °C
Άνεμος ΝΝΑ 0-1 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com