Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Τρί 23 Ιουλίου 2019 10:41

Το κρυφό ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου πριν τη συμφωνία με Ιερώνυμο

print
email
Το κρυφό ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου πριν τη συμφωνία με Ιερώνυμο

Το μυστικό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Ιερώνυμο στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στην Πλάκα στις 3 Οκτωβρίου φαίνεται πως ήταν καθοριστικό για όσα ανακοινώθηκαν χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, που αλλάζουν το υπάρχον καθεστώς των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές ήταν πολύμηνες και όλα καταδεικνύουν πως στην κυβέρνηση είχαν κάνει έναν συγκεκριμένο 

σχεδιασμό για το πως θα χειριστούν τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Παρ” όλα αυτά η συμφωνία δεν αναμένεται να είναι ανέφελη για τον Αρχιεπίσκοπο και σε επίπεδο Ιεραρχίας, αλλά κυρίως από τους κληρικούς που δεν είδαν με καθόλου “καλό μάτι” τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε δήλωσε πως το κοινό ανακοινωθέν θα πρέπει να επικυρωθεί στο ανώτατο επίπεδο και από τις δυο πλευρές.

Ο αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα ήρθε να δείξει πως η Συνταγματική αναθεωρήση δεν θα είναι ο λόγος που θα διαρραγούν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον κλήρο και τον κόσμο της Εκκλησίας, όπως ενδεχομένως θα επιθυμούσε η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να κερδίσει επιπλέον έδαφος.

Για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας η Εκκλησία αίρει τις όποιες διεκδικήσεις και οι ιερείς αποχωρούν από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ως συνέπεια αυτού το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία ποσό που καλύπτει τη μισθοδοσία του σημερινού αριθμού κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της, ενώ πιθανή επιλογή της, στο μέλλον, για αύξηση του αριθμού των κληρικών δε δημιουργεί απάιτηση αύξησης του ποσού.

Όλα δείχνουν πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου οδήγησαν στις χθεσινές ανακοινώσεις με σκοπό και οι δυο πλευρές να έρθουν πιο κοντά στην ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων τους. Το αίσθημα, ωστόσο πως ο κερδισμένος σε αυτή τη συμφωνία είναι μόνο ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχει έντονα τους κόλπους της Εκκλησίας από την Τρίτη το βράδυ. Το γεγονός πως κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το ακριβές νούμερο των ακινήτων της Εκκλησίας, αλλά και οι εκκρεμείς περιουσιακές αντιδικίες μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας σίγουρα προκαλεί έναν επιπλέον προβληματισμό.

Η συζήτηση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα θα είναι μακρά και θα θέτει όλα τα κέρδη και της ζημίες των δυο πλευρών στο τραπέζι. Η πίεση που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από το αριστερό του ακροατήριο και τα στελέχη του για το πάγιο αίτημα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας δεν πρέπει να βγει από το “κάδρο”. Δεν είναι λίγα τα μέλη των οργάνων του κόμματος που στις πρόσφατες συνεδριάσεις ζητούσαν κάτι παραπάνω από την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους που θα εισαχθεί τελικά στο Σύνταγμα. Το βήμα που έγινε χθες μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο και να επιχειρήσει να το αποταμιεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές.

Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει τους λογαριασμούς που είχε με την Εκκλησία και ένα – ένα να αφήσει πίσω του τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στην πορεία προς τις τριπλές κάλπες που δρομολογούνται. Θα μπορούσε αυτό να αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να κερδίσει την μη ηχηρή διαφωνία της Ιεραρχίας όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή; Κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να μη συνδέσουν τα γεγονότα, ωστόσο σε έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα που ακολουθεί τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο Καμμένος χθες στο Μαξίμου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες γύρω στις 3.30 χθες το μεσημέρι ο υπουργός Άμυνας αποχώρησε από την Ηρώδου Αττικού. Μπορεί το αντικείμενο της νέας συνάντησης με τον πρωθυπουργό να μην έγινε ποτέ γνωστό, ωστόσο είναι προφανές πως από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ έχουν μια πολύ ευαίσθητη σχέση με την Εκκλησία ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ανακοίνωση πριν ενημερώσει τον κυβερνητικό του εταίρο.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των στελεχών των ΑΝΕΛ μέσα στην ημέρα σε σχέση με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και κατά πόσο θα συμπέσουν με τις αντιδράσεις που έχουν ήδη καταγραφεί από τον απλό κλήρο.

Ως προς τη Συνταγματική αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στην Εκκλησία, αλλά και στον εταίρο του – που τον παρακολουθεί στενά όλο το τελευταίο διάστημα – ξεκαθαρίζοντας ότι η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός έδωσε εγγυήσεις στον Αρχιεπίσκοπο ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο της συναίνεσης που επιχείρησε να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο δεν επιδίωξε να κάνει καμία αλλαγή στο προοίμιο του Συντάγματος που θα εξακολουθεί να αναφέρεται “εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος”. Αυτό έγινε παρά τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί από στελέχη και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πηγή: newpost.gr

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 27 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Τρίτη, 23 Ιουλίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 33 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 24 Ιουλίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 19 ως 32 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com