Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Πεμ 23 Μαϊου 2019 08:37
 • «Καλλίστρατε, γιατί να σε ψηφίσω;»
 • «Άξονας 8ος: Τοπικές κοινότητες - Ύπαιθρος» Το Πρόγραμμα του Κώστα Βοργιαζίδη για την επόμενη τετραετία (2019-2023)
 • Γεωργία Μπατσαρά: Χαιρετίζουμε την αθώωση των τριών συνδικαλιστών των αγροτών μας
 • Προτεραιότητα στον Πολίτη Αντώνης Μαρκούλης  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 • Προεκλογικό «δωράκι» Γαβρόγλου – Αυτός είναι ο αριθμός των εισακτέων σε Σχολές και Τμήματα – Δείτε αναλυτικά τους πίνακες ανά σχολή
 • Εξελίξεις – «φωτιά» στα Βαλκάνια
 • Έρχεται εκλογική πανωλεθρία για τον Τσίπρα – Τι «μαρτυρούν» 8 δημοσκοπήσεις για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
 • Ο Κώστας Καλαϊτζίδης χαιρετίζει την αθώωση των αγροτών
«Καλλίστρατε, γιατί να σε ψηφίσω;»1 «Άξονας 8ος: Τοπικές κοινότητες - Ύπαιθρος» Το Πρόγραμμα του Κώστα Βοργιαζίδη για την επόμενη τετραετία (2019-2023) 2 Γεωργία Μπατσαρά: Χαιρετίζουμε την αθώωση των τριών συνδικαλιστών των αγροτών μας3 Προτεραιότητα στον Πολίτη Αντώνης Μαρκούλης  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ4 Προεκλογικό «δωράκι» Γαβρόγλου – Αυτός είναι ο αριθμός των εισακτέων σε Σχολές και Τμήματα – Δείτε αναλυτικά τους πίνακες ανά σχολή5 Εξελίξεις – «φωτιά» στα Βαλκάνια6 Έρχεται εκλογική πανωλεθρία για τον Τσίπρα – Τι «μαρτυρούν» 8 δημοσκοπήσεις για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ 7 Ο Κώστας Καλαϊτζίδης χαιρετίζει την αθώωση των αγροτών8

Εκτός νόμου Κατσέλη χιλιάδες οφειλέτες: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των τραπεζών

print
email
Εκτός νόμου Κατσέλη χιλιάδες οφειλέτες: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των τραπεζών

Στο στόχαστρο των τραπεζών μπαίνουν εφεξής οι οφειλέτες που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και οι οποίοι αρνήθηκαν έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

Η ημερομηνία έως την οποία οι οφειλέτες μπορούσαν να δηλώσουν ότι δεν δέχονται να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτοί που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας προσεγγίζουν τις 20.000.

Αντιθέτως, για όσους δεν εναντιώθηκαν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, οι τράπεζες έχουν πλέον πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το άνοιγμα των λογαριασμών δεν θα είναι φωτογραφία της στιγμής. Δηλαδή δεν θα αφορά μόνο τις καταθέσεις που έχουν στην τράπεζα τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αντίθετα, θα αφορά την τελευταία πενταετία και οι τράπεζες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα εμβάσματα και τις μεταφορές κεφαλαίων που έχουν πραγματοποιήσει οι εν λόγω οφειλέτες, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν ποιοι από αυτούς είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ποιοι έχουν φροντίσει να αποκρύψουν εισοδήματα την επίμαχη περίοδο. Για όσους μάλιστα διαπιστωθούν σοβαρές ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων, ο έλεγχος μπορεί να πάει και πιο πίσω από την πενταετία.

Σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες που χάνουν την προστασία του νόμου Κατσέλη λόγω της εναντίωσής τους στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, οι πιστωτές έχουν δικαίωμα πλέον να ασκήσουν κάθε είδους αναγκαστικό μέτρο, όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Με δεδομένο ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ξεπερνούν τις 150.000, αυτοί που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εναντιώθηκαν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου αντιπροσωπεύουν το 15% των οφειλετών. Να σημειωθεί ότι το δικαίωμα εναντίωσης ασκείται στα Ειρηνοδικεία και το νούμερο αυτό αποτελεί εκτίμηση δικηγορικών και συμβολαιογραφικών κύκλων, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία.

Οι τράπεζες πάντως είναι αποφασισμένες να κινήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για όσους αρνήθηκαν να αρθεί το απόρρητό τους, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές που είτε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν το κάνουν είτε προσέφυγαν στον νόμο Κατσέλη παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνται προστασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία, το 30% – 35% των περιπτώσεων όσων έχουν φτάσει στα στάδιο της εκδίκασης απορρίπτεται, καθώς διαπιστώνεται ότι οι οφειλέτες δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον νόμο. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι οφειλέτες π.χ. που έχουν εμπορική ιδιότητα και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται προστασίας στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, στον οποίο και κατέφυγαν προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.

Στα αναγκαστικά μέτρα που μπορούν να ενεργοποιήσουν πλέον οι τράπεζες είναι και οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που θα ξεκινήσουν και για ακίνητα μικρότερης αξίας και για χαμηλές οφειλές. Αιτία είναι οι πιέσεις που δέχονται από τους θεσμούς και τις εποπτικές αρχές για την ουσιαστική επανέναρξη των πλειστηριασμών μετά την παύση που υπήρξε λόγω καλοκαιριού. Μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα eauction έχει ανακοινωθεί η διενέργεια 17.820 πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να πολλαπλασιαστεί από το 2019 και μετά, με τον προγραμματισμό να ανεβάζει τον ετήσιο στόχο στις 40.000. Από τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται άλλωστε να έχει αναβαθμιστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τη χρήση εργαλείων που θα επιτρέπουν στον χρήστη να εντοπίζει ευκολότερα τα ακίνητα που τον ενδιαφέρουν με κριτήρια όπως η περιοχή, το εμβαδόν ή η τιμή του ακινήτου.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος Δ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 23 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 13 ως 25 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 24 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com