Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Διεύθυνση: Κεντρικής 194, Βέροια | τηλ. & fax: 23310 72236 | Κιν.: 6947 376.508 | e-mail: stifaka.news@gmail.com

Στη Φάκα - Ειδήσεις από Βέροια, Αλεξάνδρεια, Νάουσα
advertisement
  • Κρήτη: Το ευρηματικό σποτ   «Τα παράπονά σου στον Χαρδαλιά»
  • Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Έρευνες του Oruc Reis στα όρια Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης
  • DW: Φόβοι για χρεοκοπία γερμανικών τραπεζών από τον κορονοϊό
  • Κ. Βελόπουλος για Oruc Reis: «νηοψία και αν δεν υπακούσει βύθιση»
  • Ανακοίνωση του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά
  • Τζιτζικώστας-'Η αναπόφευκτη ακύρωση της ΔΕΘ θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα
Κρήτη: Το ευρηματικό σποτ   «Τα παράπονά σου στον Χαρδαλιά»1 Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Έρευνες του Oruc Reis στα όρια Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης2 DW: Φόβοι για χρεοκοπία γερμανικών τραπεζών από τον κορονοϊό3 Κ. Βελόπουλος για Oruc Reis: «νηοψία και αν δεν υπακούσει βύθιση»  4 Ανακοίνωση του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά5 Τζιτζικώστας-'Η αναπόφευκτη ακύρωση της ΔΕΘ θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα 6

Ξεκινά ο εφιάλτης της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα

Ξεκινά ο εφιάλτης της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα

Στις 4 Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες πριν ανέβει στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός για να εγκαινιάσει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να παρουσιάσει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα χτυπήσουν οι "καμπάνες" της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Τη συγκεκριμένη ημέρα είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί η πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και κάνουν λόγο για τριμηνιαία ύφεση της τάξεως του 16% η οποία θα φέρει το τριμηνιαίο ΑΕΠ στα επίπεδα που ήταν το… 1996 δηλαδή πριν από ακριβώς 24 χρόνια.

Οποιοσδήποτε αρνητικός αριθμός ο οποίος θα είναι μικρότερος από αυτό το ποσοστό, θα θεωρηθεί ακόμη και… παρήγορος. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν –βλέποντας και τα στοιχεία του Ιουλίου- ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η "επιστροφή" του ΑΕΠ στο επίπεδο των 170 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τα "υψηλά" του 2008, η Ελλάδα θα φτάσει να έχει χάσει περίπου 65-70 δις. ευρώ του εθνικού της πλούτου καθώς η οικονομία μετά και την πανδημία, θα συρρικνωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά στα οποία βρέθηκε μεσούσης της μνημονιακής καταιγίδας.

Τέτοια νούμερα, όσο και αν έχουν προεξοφληθεί, όταν αποτυπώνονται πλέον ως γεγονότα, σοκάρουν πολίτες και (κυρίως) αγορές. Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία προπορεύτηκαν στις ανακοινώσεις τους ενώ έπονται οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες και φυσικά ή ελληνική. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι θα καταγράψουμε στο β’ τρίμηνο τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από το μακρινό …1996 τότε θα έρθει πιο κοντά η πρόβλεψη για ύφεση της τάξεως του 8-10% σε ετήσια βάση παρά την "ισχνή" ύφεση του 0,9% στο πρώτο τρίμηνο. Η ελληνική οικονομία έχει γίνει "ρηχή" μετά την πολυετή μνημονιακή περιπέτεια και κάθε δισεκατομμύριο που λείπει από τον τουρισμό, αποτυπώνεται με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στον εθνικό πλούτο. Η επιστροφή του εθνικού πλούτου ακόμη και 17 χρόνια πίσω στον χρόνο, θα παρασύρει το σύνολο των οικονομικών δεικτών.

Αναρρίχηση του δημόσιου χρέους Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αναρριχηθεί σε νέο ιστορικό υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ προσεγγίζοντας το 200% ενώ ακόμη και σε απόλυτο αριθμό, αναμένεται να εκτιναχθεί στα 340-342 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, επιστρέφοντας κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν το περίφημο "κούρεμα" με το PSI το 2012 (356 δις. ευρώ). H αύξηση του δανεισμού απότέλεσε επιτακτική ανάγκη φέτος καθώς έπρεπε να διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η στήριξη της κοινωνίας μεσούσης της πανδημίας. Ήδη, με τις τρεις νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων η χώρα έχει αντλήσει 7,5 δις. ευρώ από τις αγορές ενώ επιπλέον πόροι αντλούνται ή θα αντληθούν μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων αλλά και του δανεισμού που θα γίνει μέσω του προγράμματος SURE

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να εκτιναχθεί στα 17 δισ. ευρώ φέτος καθώς πέραν των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους συνολικού ύψους περίπου 5,5-6 δις. ευρώ θα υπάρξει και πρωτογενές έλλειμμα περίπου 12 δις. ευρώ λόγω της εκτιμώμενης μείωσης των φορολογικών εσόδων (σ.σ η ετήσια απόκλιση θα ξεπεράσει τα 5 δις. ευρώ έναντι των στόχων μετά και την απόφαση για μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων κατά 1,5 δις. ευρώ) αλλά και της υπέρβασης των δημοσίων δαπανών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Ο φετινός προϋπολογισμός συντάχθηκε με στόχο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ ή περίπου 7 δις. ευρώ.

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com