Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Σαβ 24 Μαρτίου 2018 08:14
 

Χαρούλα Ουσουλτζόγλου: "Ο Δήμος είναι οι πολίτες και οι πολίτες είναι ο Δήμος"

print
email
Η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου σε αποκλειστική συνέντευξη μιλά στη “Φάκα” για όλους και για όλα, δίνοντας απαντήσεις στα “καυτά” θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους δημοτές, αλλά δίνει και απαντήσεις για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
 
*Συνέντευξη στο Καλλίστρατο Γρηγοριάδη
 
Σας είδαμε στην πρώτη γραμμή στις κινητοποιήσεις των Δήμων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης ως μέλος της Διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Με λίγα λόγια πως βλέπετε το τοπίο στην αυτοδιοίκηση σήμερα;
Βγήκα στην πρώτη γραμμή και παραμένω εκεί, γιατί οι Δήμοι είναι οι φορείς που βρίσκονται στην  πρώτη γραμμή της μάχης για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πολιτών στις πόλεις και τα χωριά. Δυστυχώς η μάχη της καθημερινότητας γίνεται ολοένα και πιο άνιση σε βάρος των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών εξ αιτίας της δραματικής περικοπής, κατά 60%, των οικονομικών πόρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση κατ εντολή της Τρόικας. Είχαμε δραματική μείωση του προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να εκτελούμε μικρά έργα των καθημερινών αναγκών και καθαριότητας, απομάκρυνση στελεχών που αρχικά μπήκαν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και ένα κύμα συνταξιοδοτήσεων από υπαλλήλους που φοβήθηκαν τα χειρότερα και προτίμησαν να φύγουν. Όλα αυτά συνθέτουν το νέο εφιαλτικό τοπίο της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει και αυξάνεται…
 
Δηλαδή πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να μειώσουν τις απαιτήσεις τους;
Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Οι πολίτες πρέπει να απαιτούν το καλύτερο δυνατόν και να αγωνίζονται γι αυτό. Πρέπει όμως να γνωρίζουν τι συμβαίνει για να αποδίδουν τις ευθύνες εκεί που αντιστοιχούν. Ο μέσος πολίτης έχει τις δικές του σκοτούρες και η πρώτη αντίδραση του σε όσα συμβαίνουν είναι να δυσανασχετεί με κάθε Αρχή που δεν του προσφέρει αυτό που του πρόσφερε στο παρελθόν. Γι αυτό πολλές φορές έχω τονίσει ότι ο Δήμος ως κεντρικός φορέας έκφρασης της κοινωνίας πρέπει να έχει στο πλευρό του τους πολίτες για να διεκδικεί το καλύτερο γι αυτούς και για να βοηθούν οι ίδιοι με την καθημερινή τους λειτουργία στη μείωση των προβλημάτων. 
Ο Δήμος είναι οι πολίτες και οι πολίτες είναι ο Δήμος.
 
Τι απαντάτε σε έναν δημότη που έχει παράπονα απ την καθαριότητα των δημόσιων χώρων στη Βέροια; 
Ο Δήμος έχει σήμερα 16 εργάτες καθαριότητας λιγότερους λόγω συνταξιοδότησης χωρίς το δικαίωμα να προσλάβει νέους. Δουλεύαμε με 60 συμβασιούχους διμηνήτες στην «μικρή Βέροια» - οι παλιότερες Δημοτικές Αρχές και με 180 συμβασιούχους διμηνήτες - και σήμερα μετά βίας μας επιτρέπουν τα δεδομένα να πάρουμε 12-13 άτομα! Με «Καλλικράτη»!
Εκ των πραγμάτων η μάχη με τα σκουπίδια έχει γίνει άνιση σε βάρος της υπηρεσίας που πασχίζει καθημερινά. 
 
Και τι μπορεί να γίνει; 
Εμείς κάνουμε διαρκώς το καλύτερο δυνατόν με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουμε. Προσαρμόζουμε τον προγραμματισμό αποκομιδής στα μέτρα μας και τα συνεργία εργάζονται όσο πιο σφιχτά γίνεται. Αλλά εμένα δεν μου αρέσει να χαϊδεύω τα αυτιά κανενός. Επανειλημμένα έχω απευθύνει προς τους δημότες μηνύματα για να τονίσω ότι αν θέλουμε καθαρούς δρόμους και πλατείες δεν πρέπει να τα βρωμίζουμε. Κάποιοι ακούνε και καταλαβαίνουν και κάποιοι όχι. Απέχουμε πολύ από το να μάθουμε να λειτουργούμε όλοι με υπευθυνότητα στους δημόσιους χώρους. Στις παιδικές χαρές για παράδειγμα, συναντά κανείς την θλιβερή εικόνα των διασκορπισμένων σκουπιδιών που αφήνουν εκεί τα παιδιά. Μεγαλώσαμε με την αντίληψη ότι για να είναι καθαρή μια πόλη πρέπει να τρέχουν εκατοντάδες εργάτες καθαριότητας από πίσω μας για να μαζεύουν τα σκουπίδια που πετάμε παντού. 
Παρ όλα αυτά εμείς δίνουμε αυτή την άνιση μάχη με υπευθυνότητα και ψυχή!
 
Θα βλέπατε με θετική ματιά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας;
Όχι. Αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα και ανταποδοτικό κόστος για τους πολίτες. Τι θα συμβεί αν πάρουν απ τους Δήμους την καθαριότητα; Θα πρέπει οι πολίτες να πληρώνουν, εκτός απ το κόστος της υπηρεσίας και το κέρδος των εργολάβων Μήπως ο στραγγαλισμός των Δήμων γίνεται για να ανοίξει ο δρόμος στους εργολάβους; 
 
Ας μείνουμε στα σκουπίδια. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ. Μακεδονίας υιοθέτησε πρόταση σας ως κεντρικό αίτημα όλων των Δήμων, να μην εφαρμοστεί νόμος που προβλέπει την επιβολή ενός υπέρογκου τέλους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα σκουπίδια που πάνε σε ΧΥΤΑ. Τι συμβαίνει με την διαχείριση των σκουπιδιών;
Είμαστε πολύ πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων και η Ε.Ε. επιβάλει «ειδικό τέλος» για τα σκουπίδια που διαθέτουμε ακόμα σε ΧΥΤΑ. Αυτή η μέθοδος έχει τελειώσει για τις χώρες της Ευρώπης, όπου τα σκουπίδια τα επεξεργάζονται σε Μονάδες Διαχείρισης με διάφορες τεχνολογικές μεθόδους και δεν τα θάβουν σε ΧΥΤΑ. Αυτό το ξέραμε, αλλά δυστυχώς φτάσαμε στο 2013 για να αγωνιζόμαστε να πετύχουμε έστω μια τριετή αναστολή του μέτρου.  Αν εφαρμοστεί οι Δήμοι θα αναγκαστούν να ανεβάσουν έως και 100% τα τέλη καθαριότητας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντέξει η κοινωνία σήμερα.
 
Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος μας;
Η αρμοδιότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης έργων διαχείρισης απορριμμάτων έχει περάσει στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) σε Περιφερειακό επίπεδο. Ως Δήμος συμμετέχουμε στον ΦΟΣΔΑ της Περιφέρειας μας και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για  να γίνουν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με χαμηλό κόστος για τους δημότες μας.
 
Στην τοπική πολιτική ατζέντα υπάρχει πάντα το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης που βιώνουμε όλοι στο κέντρο της Βέροιας τις ώρες αιχμής. Τι κάνετε γι αυτό; 
Έχει χιλιο-ειπωθεί από ειδικούς επιστήμονες συγκοινωνιολόγους και χωροτάκτες ότι πόλεις σαν τη Βέροια με «αρχαία» ρυμοτομία δεν μπορούν να μειώσουν τα προβλήματα της κυκλοφοριακής συμφόρησης παρά μόνο με έναν τρόπο: την μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης. 
Η ραγδαία αύξηση των Ι.Χ. που σημειώθηκε τη δεκαετία του ’90 και του 2000, ήταν φυσικό να προκαλέσει τα γνωστά κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη μας.  Σημειώστε ότι για τη νέα Κυκλοφοριακή Μελέτη, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση εδώ και τέσσερα χρόνια μέσω Περιφέρειας και μόλις τώρα μπήκε μελετητής…
 
Δεν υπάρχει τεχνική λύση που θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο χωρίς μποτιλιάρισμα;  
Τεχνικές λύσεις υπάρχουν, μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν.  Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και ως τέτοιο πρέπει η διαχείριση του να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Γι αυτό ήθελα η Κυκλοφοριακή Μελέτη να προηγηθεί της Ανάπλασης κι έτρεξα να εξασφαλίσω τη χρηματοδότηση εγκαίρως, αλλά η καθυστέρηση από την Περιφέρεια μας πήγε τέσσερα χρόνια πίσω.
 
Και άρα τι κάνουμε; Είναι μέρος της λύσης η κατασκευή χώρων στάθμευσης;
Η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης – parking - είναι μια πτυχή στην προσέγγιση του προβλήματος εφόσον αυτά κατασκευάζονται περιφερειακά και ο κόσμος μάθει να τους χρησιμοποιεί. 
Σε καιρούς οικονομικά χαλεπούς πετύχαμε να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή ενός οργανωμένου χώρου στάθμευσης οχημάτων κάτω απ την Εληά. Κι αυτό το έργο υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν με μανία να το καθυστερήσουν για να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά τερτίπια. Στο κέντρο της πόλης είναι επαρκή αλλά δεν τα χρησιμοποιούμε με αποτέλεσμα να φαίνονται μη βιώσιμα. 
 
Η Αστική Ανάπλαση έχει δεχθεί σκληρή κριτική. Τι απαντάτε;
Τα έργα της Αστικής Ανάπλασης είναι σε εξέλιξη. Αυτοί που έσπευσαν να μετατρέψουν το έργο σε αντικείμενο αντιπολιτευτικής κριτικής βρήκαν βήμα σε τοπικά ΜΜΕ επειδή αυτό που πουλάει στις μέρες μας είναι η γκρίνια. Όλοι γίνονται ειδικοί όταν θέλουν να κάνουν κριτική. Οι δημότες ταλαιπωρούνται προσωρινά αλλά η τεράστια αποδοχή του έργου από τους επισκέπτες κάτι σημαίνει…
 
Με δυο λόγια, πως θα περιγράφατε την Αστική Ανάπλαση;
Τα έργα της Αστικής Ανάπλασης, στοχεύουν στην διαμόρφωση νόμιμων θέσεων στάθμευσης, περισσότερου πράσινου στην πόλη, ήπιας κυκλοφορίας των οχημάτων και αισθητικής αναβάθμισης των πάρκων και της πυκνοδομημένης ζώνης στην περιοχή παρέμβασης. Ποιος θέλει να ζει σε μια πόλη αφιλόξενη για τους πεζούς, τους γέρους που χωρίς κίνδυνο πρέπει να μπορούν να μετακινούνται, τα παιδιά μας που πρέπει να έχουν χώρους να τρέξουν, τις μητέρες με τα καροτσάκια, τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα κτλ.;  Όποιος προσπαθεί να σπείρει γκρίνια στην κοινωνία για έργα που στοχεύουν στην αισθητική και λειτουργική βελτίωση της πόλης, απλά λαϊκίζει. 
 
  
Τι συμβαίνει στην παράταξη σας με τις αποχωρήσεις μελών που είδαμε;
‘Έχω ήδη δηλώσει πολύ ξεκάθαρα ότι η παράταξη μετά από 10 και πλέον χρόνια ζωής έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι ένα δένδρο που αναπτύσσεται και στην πορεία κάποια κλαδιά πέφτουν για να βγουν στη θέση τους άλλα νέα εξασφαλίζοντας την ευρωστία του δένδρου.
Το ξανάπα: η εποχή είναι δύσκολη. Όποιος αντέξει. Όσο για τα προσωπικά «τερτίπια» αυτή την εποχή είναι παράφωνα και ο κόσμος τα λοιδορεί.
 
Και η δυσαρέσκεια στελεχών σας που σχολιάζεται από κάποιους;
Η όποια δυσαρέσκεια θα τεθεί υπό την κρίση των πολιτών, όπως και η πολιτική παρουσία καθενός. Κι εγώ μπορεί να μην είμαι ευχαριστημένη με κάποια πρόσωπα, αλλά το διαχειρίζομαι ως επικεφαλής της παράταξης και όχι ως κουτσομπόλα που ψιθυρίζει δεξιά κι αριστερά για να γραφτεί κάτι σε κάποιο blog ή εφημερίδα. 
 
Για την κόντρα με τέως αντιδημάρχους, έχετε να προσθέσετε κάτι;
Είπα την άποψη μου δημόσια. Τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να αθετούν τις υποσχέσεις τους. Τους κάλεσα να αποσύρουν τις αγωγές σε βάρος του Δήμου και να μην διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που είχαμε υποσχεθεί ότι θα αφήσουμε στα ταμεία του Δήμου για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος που είχαμε βρει από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη. Συμφωνήσαμε και συνεισφέραμε όλοι.
 
Του χρόνου έχουμε εκλογές. Έχετε άποψη για τους αντιπάλους που εμφανίζονται;
Δεν είμαι εγώ που θα τους κρίνω αλλά οι δημότες όταν έλθει η ώρα, όποιοι κι αν είναι αυτοί. 
Θεωρώ εγωιστικά και άκαιρα τα «κοστούμια» από τώρα. Θεωρώ παλαιομοδίτικες τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις. Ο κόσμος τα βαρέθηκε πια. 
 
Για την υποψηφιότητα Καραπαναγιωτίδη τι λέτε;
Αν τελικά είναι υποψήφιος, θα κριθούμε και θα αναμετρηθούμε με το έργο που κάθε ένας έχει προσφέρει στον τόπο. Σίγουρα υπολείπομαι σε επισκέψεις σε εκθέσεις τουρισμού και ταξίδια στο εξωτερικό.
 
Για την υποψηφιότητα Σκουμπόπουλου;
Την μια μέρα μου κάνει κριτική ότι δεν προσφέρω έργο και την επομένη γράφει στον τοπικό τύπο άρθρο στο οποίο περιγράφει με ρεαλισμό την άθλια κατάσταση στην οποία έχει φέρει η κυβέρνηση τους Δήμους που αδυνατούν να παράγουν έργο και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας. 
Και μπορεί να μην έχει κομματικό λόγο υποψήφιος βουλευτής; Έτερον ουδέν.
 
Κομματικές υποψηφιότητες ή όχι;
Η παράταξη μας ήταν μιας εξαρχής πολυσυλλεκτική. Νομίζω ότι οι κομματικές στηρίξεις και τα χρίσματα αποτελούν πλέον παρελθόν στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
 
Και τι γίνεται με τις κομματικές καταβολές σας;
Δείξτε μου έναν έλληνα που δεν έχει κομματικές καταβολές. Μετά από δυο Δημαρχιακές θητείες και ως ένθερμη οπαδός του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, αισθάνομαι βαθιά προδομένη από τα κόμματα που βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως βήμα προσέγγισης του εκλογικού κοινού. Κατά τ’ άλλα δεν αρνιέμαι την πορεία μου. Είναι σταθερή και είμαι περήφανη γι αυτήν.
 
Ζείτε τον εκλογικό πυρετό από τώρα και πως οργανώνεστε;
Στην πραγματικότητα δεν ασχολούμαι με τις εκλογές. Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ο χρόνος μου είναι 90% αφιερωμένος στις υποχρεώσεις μου ως Δήμαρχος και προσπαθώ στον υπόλοιπο χρόνο να ασχοληθώ με τους δικούς μου ανθρώπους. 
Με τις εκλογές θα ασχοληθώ όταν έλθει ο καιρός. Όσοι δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν μπορούν να ασχολούνται με υποψηφιότητες – δικές τους ή άλλων – και  παραπολιτικά κουτσομπολιά. Προσωπικά δεν έχω αυτή την πολυτέλεια και όποιος θέλει να το διαπιστώσει είναι καλοδεχούμενος να ζήσει κοντά μου μια μέρα απ το πρωί έως το βράδυ.
 
Θα είστε δηλαδή και πάλι υποψήφια;
Αν υπάρξει σοβαρός προσωπικός λόγος για να μην είμαι σας υπόσχομαι να το μάθετε έγκαιρα. Δηλώνω παρούσα.
 
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στη "Φάκα" στις 03/10/13
 
 
 
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος Β 3 μποφόρ

Σάββατο, 24 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 5 ως 11 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Κυριακή, 25 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 6 ως 8 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com