Στη Φάκα - Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας  
advertisement
Σαβ 24 Μαρτίου 2018 08:13
 

«Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται»

print
email
«Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται»

Αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Βέροιας Κώστα Καραπαναγιωτίδη

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, δύο μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μιλά στη "Φάκα" για το πρόγραμμά του την επόμενη πενταετία και τη διοικητική του φιλοσοφία, ασκώντας παράλληλα κριτική στις δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών.

 

Κύριε Καραπαναγιωτίδη γιατί κάποιοι ήθελαν να σας «αποστρατεύσουν» πολιτικά;

«Τα πολιτικά πρόσωπα τα επιστρατεύει, τα τιμά ή τα αποστρατεύει ο λαός και όχι επίδοξοι σωτήρες και όψιμοι ενδιαφερόμενοι. Προφανώς κάποιοι οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έκαναν «έναν ήσυχον ζωήν» ανακάλυψαν κατά που πέφτει η Νομαρχία, το Δημαρχείο… Είναι εύκολο να κρίνεις, ακόμη πιο εύκολο να ειρωνεύεσαι, αλλά δυστυχώς για ορισμένους, πολιτική δεν γίνεται ούτε με εξυπναδισμούς ούτε με αφορισμούς, αλλά με προτάσεις, με δράσεις και με καθημερινή προσπάθεια. Στις εκλογές της Κυριακής ο λαός του Δήμου Βέροιας είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιους θα εμπιστευθεί και ποιοι θα ξαναγυρίσουν εκεί που ήταν. Δηλαδή στην απουσία τους…»

 

Τι θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε ως Δήμαρχος Βέροιας;

«Με τα κοινά δεν ασχολούμαι ούτε από χθες, ούτε από προχθές. Ήμουν πάντα μέσα στην κοινωνία, μέσα στο χώρο του πολιτισμού και η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν ξεκίνησε όταν βρέθηκα στον πολιτικό στίβο. Αντίθετα βρέθηκα στον πολιτικό στίβο επειδή ακριβώς τα κοινά ήταν ένας διαρκής και μόνιμος τρόπος ζωής για μένα. Λόγω της φύσης της δουλειάς μου γνώρισα πάρα πολύ κόσμο, ταξίδεψα σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της γης, ένιωσα τον παλμό του απλού λαού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, αφουγκράστηκα την καρδιά του απόδημου Ελληνισμού και κουβαλάω μέσα μου τη δύναμη που δίνει σε κάθε άνθρωπο η αξία του πολιτισμού. Σήμερα νιώθω πιο δυνατός από κάθε άλλη φορά, γεμάτος με γνώση, εμπειρία και διάθεση για μια νέα αρχή σε ένα Δήμο που έχει ανάγκη αυτό που για μένα αποτελεί την κορωνίδα: οργάνωση και νοικοκυριό».

 

Η Βέροια τα τελευταία χρόνια έχει περιπέσει σε μια πρωτοφανή παρακμή η οποία είναι πρωτόγνωρη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που έζησε. Πόσο αναστρέψιμη μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση;

«Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον τόπο. Η χώρα μας έχει μπει σε ένα σκοτεινό τούνελ βαθιάς οικονομικής κρίσης η οποία συμπαρασύρει όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Μοιραία η κρίση αυτή μαστίζει τις επιμέρους περιοχές, κοινωνικές ομάδες, οικογένειες, την καθεμιά και τον καθένα χωριστά. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όμως δεν μπορεί να μείνουμε μόνο σε διαπιστώσεις. Από τη φύση μου είμαι μαχητής. Ξέρω από δυσκολίες γιατί και η προσωπική μου ζωή, και η προσωπική μου διαδρομή ήταν ένα δύσκολο μονοπάτι που μόνος μου το χάραξα, μόνος μου το περπάτησα. Μου αρέσουν τα δύσκολα. Ποτέ δεν ήμουν ο άνθρωπος που έψαχνε την ευκολία του. Πάντοτε τολμούσα και πάντοτε ήθελα να ανοίγω νέους δρόμους. Τα εύκολα είναι για όλους. Τα δύσκολα είναι για λίγους. Αλλά αυτούς τους λίγους θέλω δίπλα μου, γύρω μου, μαζί μου, σαν τον καπετάνιο που στην τρικυμία κρατάει γερά το τιμόνι και οδηγεί το καράβι σε ασφαλές λιμάνι. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».

 

Ποια είναι η δική σας πρόταση για το Δήμο Βέροιας;

«Τα Καλλικρατικά δεδομένα δημιούργησαν δημοτικούς γιγαντισμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι ότι η αυτοδιοίκηση φάνηκε απροετοίμαστη στο να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Μέσα στο σύνολο χάθηκε αυτό που θα έπρεπε να είναι το επίκεντρο κάθε διοικητικού οργανισμού: ο άνθρωπος. Κανένα σύστημα δεν φέρνει από μόνο του το απόλυτο καλό ή το απόλυτο κακό. Το ζητούμενο είναι πως χειρίζεσαι και πως αξιοποιείς ένα «εργαλείο». Ο «Καλλικράτης» αφήνει κενά, αλλά δημιουργεί και άλλα δεδομένα. Το θέμα είναι τι θέλει κάποιος να κάνει και πως επιλέγει να το κάνει. Αν ψάχνουμε προφάσεις και δικαιολογίες για την αποτυχία, ο «Καλλικράτης» είναι κακός. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σωστό, αν θέλουμε ανάπτυξη και πρόοδο, θα βρούμε και στον «Καλλικράτη» και σε κάθε «Καλλικράτη» τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε, τις ευκαιρίες που μας δίνονται για να πετύχουμε αυτό που στοχεύουμε.

Ο Δήμος Βέροιας είναι ένας Δήμος που αποτελεί από μόνος του ένα τεράστιο, σύνθετο και πολυπαραγωγικό μέγεθος. Η Βέροια κατέγραψε λαμπρές σελίδες παραγωγικής και οικονομικής άνθισης και δεν βρέθηκε ξαφνικά σε αυτή την κατάσταση επειδή «ο Ερμής είναι ανάδρομος». Οι άνθρωποι είναι αυτοί που παράγουν, που ορίζουν, που καθορίζουν πορείες, διαδρομές, ανάπτυξη. Ο Δήμος Βέροιας δεν είναι αυτός που του αξίζει. Δεν είναι αυτός που μας αξίζει. Και ας μην ενοχλούνται κάποιοι όταν μιλάμε για νοικοκύρεμα. Γιατί αυτό χρειάζεται. Νοικοκύρεμα».

 

Ποια είναι η δική σας διοικητική φιλοσοφία;

«Υπάρχουν δυο τρόποι να διοικήσει κανείς. Ο ένας είναι αποφασίζει για τους άλλους και ο άλλος είναι να συναποφασίζει με τους άλλους. Ο πρώτος δεν με αφορά. Ο δεύτερος ήταν πάντα αυτό που με εξέφραζε. Στις εκλογές δεν εκλέγουμε ούτε «αυτοκράτορες», ούτε «καίσαρες», αλλά αιρετούς που ο ρόλος και η αποστολή τους είναι να υπηρετούν το Δήμο, να υπηρετούν τους δημότες και όχι να είναι ο Δήμος υπηρέτης «αυτοκρατορίσκων». Δεν είμαι απέναντι σε κανέναν, δεν θα είμαι απέναντι σε κανέναν. Όλος ο Δήμος θα είναι από τη μια πλευρά και απέναντι θα έχουμε μόνο τα προβλήματα. Αυτά είναι ο αντίπαλός μας και οι συνδημότες θα είναι η καθοριστική δύναμη για να τα αντιμετωπίσουμε. Καμία απόφαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν είναι συναπόφαση. Πρέπει πρώτα να συζητάς, πρέπει πρώτα να ακούς όλες τις πλευρές και με γνώμονα το κοινό καλό να προχωράς στην υλοποίηση όσων έχουν αποφασιστεί – συναποφασιστεί. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη του Δήμου οι αιρετοί δεν αρκεί να είναι διαχειριστές καταστάσεων, αλλά οφείλουν – και αυτός είναι ο ρόλος τους – να χαράζουν νέους δρόμους, να διευρύνουν ορίζοντες. Όταν μου λένε ότι κάτι δε γίνεται, ρωτάω δυο πράγματα: Γιατί δε γίνεται και αν δε γίνεται έτσι, πώς αλλιώς μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα που ή θέλεις ή δεν θέλεις να τα λύσεις. Ίσως να ακουστεί κάπως ακραίο, αλλά επιτρέψτε μου να το πω επειδή το πιστεύω: Ότι δεν λύνεται, κόβεται!».

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.stifaka.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος Β 3 μποφόρ

Σάββατο, 24 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 5 ως 11 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Κυριακή, 25 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 6 ως 8 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

stifaka.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικής 194, Βέροια

23310 72236

23310 72236

stifaka.news@gmail.com